Historia

Erotuomarikerhoa Kainuuseen yritettiin perustaa ensimmäisen kerran 9.11.1975. Silloin Kainuussa jo useiden vuosien ajan erotuomarina toiminut Arto “Arska” Rautalin kutsui koolle joukon asiasta kiinnostuneita erotuomarikerhon perustamiskokoukseen. Kokouksesta laaditun lyhyehkön pöytäkirjan mukaan paikalla olivat A. Rautalinin lisäksi ainakin Pekka Jaala, ja hänen poikansa Erkki Jaala sekä J. Väisänen.
Paikalla silloin mahdollisesti olleista muista henkilöistä ei kokouksen asiakirjoissa ole valitettavasti mitään mainintaa. Myöhemmin samana päivänä pidettiin myös perustetun yhdistyksen järjestäytymiskokous, jossa kokouspöytäkirjan mukaan yhdistyksen nimeksi päätettiin “Kainuun Jääkiekkotuomarit ry” , ja yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin A. Rautalin ja sihteeriksi Jarmo Juha.

Kainuun Jääkiekkotuomareiden perustamisen tapahtumista kertyneitä ja säilyneitä asiakirjoja tarkasteltaessa on kuitenkin huomattu, että erotuomarikerhon perustaminen on jäänyt tuolloin vielä pelkäksi yritykseksi. Nimittäin juurikaan mitään muuta kirjallista dokumentointia kuin nämä muutamat, mainitut pöytäkirjat ei ole ollut havaittavissa.

Jotain kuitenkin tapahtui heinäkuun 12. päivä vuonna 1978. Kolme erotuomaritoimintaan intoutunutta nuorehkoa kajaanilaismiestä (Tauno Jalonen, Aimo M. Kela, Erkki Kinnunen) laativat sisällöltään seuraavanlaisen sopimuskirjan: “Me allekirjoittaneet olemme päättäneet perustaa Kainuun Jääkiekkotuomarit ry nimisen yhdistyksen, liittyneet siihen jäseniksi ja hyväksyneet sille oheen liitetyt säännöt.”
Tämän sopimuskirjan laatimisesta jo aiemmin vuonna 1975 alullepannun erotuomarikerhon perustamisprosessin voidaan katsoa käynnistyneen taas uudelleen.

Sittemmin Kainuun Jääkiekkotuomarien varsinaisen toiminnan käynnistävä ja tiettävästi myös ensimmäinen vuosikokous pidettiin Motelli Kajaanissa 10. lokakuuta vuonna 1978. Paikalla oli kokouksesta laaditun pöytäkirjan mukaan kymmenen henkilöä, vaikka kylläkään mitään nimiluetteloa kokouksen osanottajista ei ole arkistoitu. Kokouksessa valittiin erotuomarikerhon puheenjohtajaksi Tauno Jalonen, sihteeriksi Erkki Kinnunen ja rahastonhoitajaksi Aimo M. Kela. 31. päivä lokakuuta samana vuonna, edellämainitun sopimuskirjan laatijat ja ensimmäisessä vuosikokouksessa erotuomarikerhon toimihenkilötehtäviin valittu erotuomarikolmikko Jalonen – Kela – Kinnunen, allekirjoittivat myös Kainuun Jääkiekkotuomarit ry:n säännöt ja laittoivat välittömästi sen jälkeen myös kerhon rekisteröinnin vireille. Kumma juttu, mutta Kainuun Jääkiekkotuomarit päätyi yhdistysrekisteriin kuitenkin vasta 7.12.1981.
Katsotaan kuitenkin, että Kainuun Jääkiekkotuomarit ry on virallisesti aloittanut toimintansa 31.10.1978.